Един от най-влиятелните ирански режисьори - Джафар Панахи - е обявил гладна

...
Един от най-влиятелните ирански режисьори - Джафар Панахи - е обявил гладна
Коментари Харесай

Ирански режисьор обяви гладна стачка в затвора

Един от най-влиятелните ирански режисьори - Джафар Панахи - е оповестил гладна стачка в пандиза " Евин " в Техеран в символ на митинг против продължаващото му задържане.

62-годишният Панахи е притежател на награди от филмовия фестивал в Кан, режисирал е филми като " Белият балон ", " Кръгът " и " Без мечки ". Протестът му идва, откакто очакванията му за краткотрайно освобождение са били отхвърлени, оповестява осведомителната организация " Активисти за човешки права " (HRANA), като се базира на брачната половинка на режисьора Тахерех Саиди.

В сряда Панахи, явно, е написал в профила на брачната половинка си в Instagram: " Днес, сходно на доста хора, хванати в капан в Иран, нямам различен избор, с изключение на да похарча най-скъпото си имущество... Ще се въздържа от ястие и пиянство на всякаква храна или медикаменти. Ще остана в това състояние толкоз дълго, че безжизненото ми тяло да бъде освободено от пандиза. С обич към Иран и народа на моята страна ".

Панахи е задържан пред пандиза " Евин " на 11 юли 2022 година и му е казано, че ще би трябвало да изтърпи присъда от 6 години зад решетките. Тя е била издадена от техерански съд още през 2011 година, съгласно HRANA.

Режисьорът е бил упрекнат в основаване на антиправителствена пропаганда и подстрекаване към протести по време на безредиците, последвали изборите през 2009 година

Базираната в Ню Йорк организация за отбрана на правата на индивида Artistic Freedom Initiative (AFI) съобщи, че защото присъдата на Панахи е произнесена преди повече от 10 години, според иранското законодателство давностният период е изминал. Само че иранската правосъдна система отхвърля да преразгледа делото му или да го освободи под гаранция, прибавят от AFI.

В отворено писмо, оповестено на уеб страницата на HRANA, Панахи написа: " Според закона, откакто молбата ми за обновяване на процеса беше призната и правосъдното ми дело беше предадено за разглеждане в подобаващ съд, трябваше неотложно да бъда освободен под гаранция ".

Той цитира и митингите, които раздрусаха страната след гибелта в ареста на 22-годишната Махса Амини през септември 2022 година, и на вълната от арести и екзекуции, които бяха осъществени по-късно. " Докато ставахме очевидци на изтезанието на почтени млади мъже в нашата страна в границите на 30 дни, посредством намесата на сътрудници на разузнаването, предаването на моя случай на правосъдно поделение лиши повече от 100 дни ", съобщи Панахи.

През последните няколко седмици Джафар Панахи е страдал от грип и други болести в пандиза, бил е непрекъснато унизен от управляващите и лишаван от съществени права, заяви за AFI източник, непосредствен до режисьора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР